Tuesday, November 27, 2007

Kui ma enam ei viitsi

Ikka ja jälle kulutame me aega ja raha sellele, et lahendada küsimust, kuidas ennast töörutiinist päästa ning kuidas ennast siis motiveerida, sest keegi teine seda ju minu eest tegema ei hakka. Lihtne oleks ennast ja teisi motiveerida, kui me teaksime, millised on meie ja teiste liikumapanevad motiivid, kes me sellised oleme?
Miks on motiveerimine siis meie jaoks üks keerulisemaid ülesandeid:
- sageli me ei oskagi määratleda oma tegutsemise motivatsiooni ja motiive;
- vahel me ei teagi, millised motiivid meil aktualiseeruvad;
- sageli räägime tegutsemise motiividest, mida tahetakse kuulda;
- esitame motiivina selle, mida me u s u m e olevat motiiviks;
- me lihtsalt ei taha oma motiive paljastada ja varjame neid.
Ehk aitab sind natuke, kui mõtled sellistele asjadele:
Kas ma tean kes ma olen? - Et ennast motiveerida, tuleb esmalt õppida ennast tundma. Kui hästi sa enda vajadusi tunned?
Miks mind motiveerivad kord ühed ja siis teised asjad? – Meie vajaduste vaheldumine või rahuldamine muudab taas ja taas meie motiveeritust. Kas sa tead, mis sind sinu tänase töö juures kõige rohkem rõõmu valmistab?
Kas raha on see, mis mind motiveerib? – Raha on vahend mingi tarbe rahuldamiseks. Kui palju ja milleks sul on raha vaja tegelikult?
Kui tahan teisi innustada, siis mida ma pean tegema? – Teisi inimesi saab aidata ja innustada siis kui sa ennast tunned, oled tasakaalus ja oled ise innustunud. Kas sa oled sisemiselt tasakaalus ning innustunud oma tööst ja eraelust?
Kuidas saada inimeseks, kelle järgi inimesed koonduksid ja kes neid innustaks? – Elutark inimene suudab teisi innustada. Kas sa tegeled pidevalt enda arendamisega nii juhina kui inimesena?

Kui mõnele küsimusele oli raske vastata, siis ei ole muud, kui uuri see enda jaoks välja. Vastused on tegelikult sinu sees olemas ning sul tuleb lihtsalt endaga avameelselt kõneleda. Nii lihtne see ongi. Soovitan sul arutada valjusti (parem, kui kedagi ümber ei ole, sest nii väldid asjatuid seletamisi, et mis teed :), siis kasutad sa rohkem meeli, mis annab alati parema tulemuse, kui sul on mõni asi lahendada.
Edu!

No comments: